Kategorien
Theater

Mina Theatergruppe

MİNA Tiyatro Grubu 10 Yaşında!

MİNA Tiyatro grubu olarak bu yıl onuncu yılımızı kutluyoruz. “Ayoğlan” oyunu ile başlayan tiyatro hayatımız Yılanlar Şahı Şahmeran ve Camsap oyunu ile devam ediyor. Bu süreçte amaçlarımız öncelikle, kültür alanında görmezden gelinen engelli bireyleri sahnede görünür kılmak, bununla seyirciye cesaret vermek ve güzel, eğlenceli anılar biriktirmekti. On yıldır süren birlikteliğimiz doğru yolda olduğumuzu gösteriyor.

Destek olan herkese müteşekkiriz. Daha nice yıllara! Şifalanmış bir dünya için!

10-jähriges Bestehen der MINA-Theatergruppe!

Als MINA-Theatergruppe feiern wir in diesem Jahr unser zehnjähriges Bestehen. Unser Theaterleben, das mit dem Theaterstück “Ayoğlan” begann, setzt sich mit dem Theaterstück “Die Schlangenkönigin Schahmeran und Camsap” fort. Dabei geht es uns vor allem darum, Menschen mit Behinderungen, die im Bereich der Kultur ignoriert werden, auf der Bühne sichtbar zu machen, und damit auch das Publikum zu ermutigen sowie schöne und lustige Erinnerungen zu sammeln. Unsere zehnjährige Zusammenarbeit zeigt, dass wir auf dem richtigen Weg sind.

Wir sind allen dankbar, die uns unterstützt haben. Wir hoffen auf viele weitere Jahre und eine geheilte Welt!


Oyunlarımız / Unsere Theaterstücke:

2024: Yılanlar Şahı Şahmeran ve Camsap / Die Schlangenkönigin Schachmeran und Camsap

2022: Külkedisi Sindirella / Aschenputtel Cinderella

2021: Asya & Sami / Adam & Eva

2019: Mucizevi Bal / Der Wunderhonig

2019: Hayat Bayram Olsa! / Wenn das Leben ein Fest wäre!

2018: Ağlayan Nar ile Gülen Ayva / Der weinende Granatapfel und die lachende Quite

2017: Hagenunu

2015: Ayoğlan / Mondjunge


Mina Tiyatro grubu 2014 yılında Berlin’de kuruldu. Mina Farkındalığı Yaşa Derneği  (Mina –Leben in Vielfalt e.V.) Berlin’de fiziksel ve zihinsel engelli aile bireylerine sahip ailelere danışmanlık veren bir kurum. Sanatsal ve kültürel çalışmalarla engelli bireylerin yaşamını güçlendirme ve destekleme kapsamında dramaturg ve tiyatro pedagoğu Hülya Karcı yönetiminde tiyatro çalışmalarına başladı.

Die Mina-Theatergruppe wurde 2014 in Berlin gegründet. Der Mina–Leben in Vielfalt e.V. ist eine Einrichtung, die Familien mit Familienmitgliedern mit körperlichen und geistigen Behinderungen in Berlin berät. Die Theaterarbeit begann unter der Leitung der Dramaturgin und Theaterpädagogin Hülya Karci im Rahmen der Stärkung und Unterstützung des Lebens  für Menschen mit Behinderung, die sich im künstlerischen und kulturellen Bereich betätigen.

Mina Tiyatro Grubu’nun amacı, toplumsal yaşama engelliliklerinden dolayı katılamayan bireylerin yaratıcılıklarıyla, sanatsal potansiyelleriyle sahnede olmalarını, hep birlikte geliştirilen ve yazılan özgün oyunlara doğrudan katılımlarını sağlamak için bir alan yaratmak. Sanatın ve sosyal hayatın kesiştiği yerde bir pencere açıp başka türlü bir hayatın varolabileceğine, sanat aracılığıyla bakış açımızı değiştirebileceğimize olan inancımızı seyirciyle paylaşmak.

Der Zweck der Mina-Theatergruppe ist es, einen Raum für Personen zu schaffen, die aufgrund ihrer Behinderung nicht am gesellschaftlichen Leben teilnehmen können, um mit ihrer Kreativität und ihrem künstlerischen Potenzial auf der Bühne zu stehen und Bühnenfassungen gemeinsam zu entwickeln und zu schreiben. Wir glauben daran, dass wir ein Fenster an der Schnittstelle von Kunst und sozialem Leben öffnen, und dass wir unsere Perspektive durch Kunst ändern können und dass ein anderes Leben möglich ist.

Mina Tiyatro Grubu, 9 – 55 yaşlarında, zihinsel ve bedensel farklı engellilik durumlarına sahip oyunculardan oluşmakta. Oyuncuların özel durumları ve yapabilirlikleriyle oyunlarımızın sahne konseptlerini oluşturuyoruz.

Die Mina-Theatergruppe besteht aus Schauspielern im Alter von 9 bis 55 Jahren mit unterschiedlichen geistigen und körperlichen Behinderungen. Wir erstellen die Bühnenkonzepte unserer Theaterstücke unter Berücksichtigung der besonderen Situation und Fähigkeiten der Spieler.

Mina Tiyatro Grubu, 2017 ve 2018 yıllarında „Engellilik ve Kültür” konulu değiş tokuş projesi çerçevesinde İzmir’e turne yaptı.

Die Mina-Theatregruppe machte 2017 und 2018 im Rahmen des Austauschprojektes „Behinderung und Kultur“ in Izmir je eine Tournee.


Prömiyer / Premiere: 2024

YILANLAR ŞAHI ŞAHMERAN VE CAMSAP / DIE SCHLANGENKÖNIGIN SCHACHMERAN UND CAMSAP

Müzikli Oyun / Musik-Theater

Anlatıcı / Erzählerin: Ayşe Aytan
Şahmeran / Schahmeran: Kayra – Lina – Nilüfer Sever, Beyza Çalışkan, Berna Türkel, Havva Güroğlu, Şadiye Aydın
Camsap: Samet Erkabalcı
Meryem: Asiye Aydın
Mutter Cansel Ana: Duygu Özen
Doktor / Arzt: Aynur Türkel
Köy çocukları ve dans grubu / Kinder vom Dorf und die Tanzgruppe: Begümhan Akgün, Buse Nur Uslu, Esra Uzunpınar, Merve Abasıyanık, Mizgin Ersöz, Rehina Shevchenko, Savsan Awad, Sinem Yürekli, Sinem Güroğlu, Ali Altıparmak
Labaratuvar şefi / Die Chefin des Labors: Begümhan Akgün
Baş dansçı / Tanzleiterin: Rehina Shevchenko
Yaşlı yılanlar korosu / Der Seniorenchor der Schlangen: Aynur Türkel, Çiğdem Eroğlu, Sebiha Uslu, Esengül Çalışkan

Masal uyarlama ve Reji / Adaption und Regie: Hülya Karcı
Reji asistanları / Regieassistentinnen: Sevgi Erkabalcı, Sebiha Uslu
Şahmeran’ın kukla tasarımı ve yapımı / Entwurf und Bau der Schachmeran-Puppe: Abdurrahman Gügercin
Kostüm / Kostüme: Defne Belkıs, Esengül Çalışkan, Hatice Deniz
Aksesuar /Requisiten:  Esengül Çalışkan, Hatice Deniz
Piyanist /Klavierspieler: Jannes Arda Cullmann
Yılanlar korosu şarkı sözleri ve uyarlama / Liedtext des Schlangenchors und musikalische Bearbeitung: Aynur Türkel, Çiğdem Eroğlu, Sebiha Uslu, Esengül Çalışkan
İllustrasyonlar / Bühnenbilder: Defne Belkıs
Resim / Bilder: Aleyna Türkel
Afiş Tasarım / Grafik: Deniz Keskin
Koordinasyon /Koordinatorin: Meral Cendal
İllustrasyon / Bühnenbild: Defne Belkıs
Resim / Bilder: Aleyna Türkel
Afiş Tasarım / Plakatdesign: Deniz Keskin
Koordinasyon /Koordinatorin: Meral Cendal

Oyun üzerine:

Küçük Camsap bir gün saklambaç oynarken daha önce hiç görmediği bir mağara keşfeder ve oraya saklanır. Arkadaşlarının onu bulmasını beklerken, mağaranın duvarındaki küçük bir delikten bir ışığın parladığını fark eder. Her zaman yanında taşıdığı bıçağı kullanarak, içinden geçebileceği kadar büyük olana kadar deliği büyütür. Deliğin diğer tarafına geçtiğinde, yeraltına inen uzun ve dar bir merdiven görür. Hiç tereddüt etmeden merdivenlerden aşağı iner. Sonra daha da aşağı iner ve merdivenlerin dibine vardığında gördükleri karşısında şaşkına döner …
Camsap, yılanlar şahı ve şifacı Şahmeran ile böyle tanışır. Ortak bir sırla birbirine bağlanan bir insan ve bir yılanın dostluğuna tanık oluruz …

Über das Stück: Der junge Camsap entdeckt eines Tages beim Versteckspiel eine Höhle, die er noch nie zuvor gesehen hat, und versteckt sich dort. Während er darauf wartet, dass seine Freunde ihn finden, bemerkt er, dass aus einem kleinen Loch in der Wand der Höhle ein Licht schimmert. Mit dem Messer, das er immer bei sich trägt, macht er dieses Loch größer, bis es groß genug ist, um hindurch zu schlüpfen. Als er sich dann auf der anderen Seite des Loches befindet, sieht er eine lange, schmale Treppe, die unter die Erde führt. Ohne zu zögern, geht er die Treppe hinunter. Er geht dann immer weiter runter, und als er am Ende der Treppe ankommt, ist er fassungslos von dem, was er sieht…
So trifft Camsap die Schlangenkönigin und Heilerin Schachmeran. Wir werden Zeuge der Freundschaft eines Menschen und einer Schlange, die durch ein gemeinsames Geheimnis verbunden sind …


Prömiyer / Premiere: 2022

KÜLKEDİSİ SİNDİRELLA / ASCHENPUTTEL CINDERELLA

“Ayakkabı umurumda bile değil! Ayağına uysa da uymasa da, benim prensesim sensin!”
“Ich pfeiffe auf die Schuhe! Egal, ob die nun passen oder nicht! Du bist meine Prinzessin!”

MINA Theatergruppe - Külkedisi Sindirella

Müzikli Oyun / Musik-Theater

Sindirella/Cinderella: Begümhan Akgün – Yıldız Akgün
Prens/Prinz: Samet Erkabalcı
Üveyanne/Stiefmutter: Buse Nur – Sebiha Uslu
1.Kız/1.Tochter: Sinem Yürekli
2.Kız/2.Tochter: Beyza – Esengül Çalışkan
3.Kız/3.Tochter: Mizgin Ersöz
Prens Artur/Prinz Arthur: Artun Ülker
1. Güvercin/1.Taube: Ayşe Aytan
2. Güvercin/2.Taube: Duygu Özen
İyilik Perisi/Fee: Kayra – Nilüfer Sever
Bal kabağı/Kürbis: Berna – Aynur Türkel
Krallık sakinleri/Bewohner des Königsreiches: Lale – Aysel Zorlu, Doğan Can – Hatice Deniz
Saat/Uhr – Tellal/Ausrufer: Çiğdem Yürekli
Anlatıcı/Erzählerin: Sevgi Erkabalcı

Masal uyarlama ve Reji/Adaption und Regie: Hülya Karcı
Reji asistanları/RegieassistentIn: Gizem Akman, Abdurrahman Gügercin
Aksesuar/Requisiten: Sevgi Erkabalcı ve tüm anneler / alle Mütter
Kostüm/Kostüme: Esengül Çalışkan, Hatice Deniz ve tüm anneler/alle Mütter
Şarkı sözleri/Liedertexte: Gizem Akman, Apo Gügercin ve tiyatro grubu / Theatergruppe
Müzik uyarlama/Arrangement: Gizem Akman, Abdurrahman Gügercin
Koreografi/Choreographie: Gizem Akman
Müzik/Musikgruppe: Abdrurrahman Gügercin, Gizem Akman
Afiş tasarım/Grafik: Deniz Keskin
Çeviri/Übersetzerin: Eylem Yürekli
Solist/Solistin: Gizem Akhan
Afiş fotoğrafı: Hüseyin İşlek


Mina Tiyatro Grubu’na Ödül (Kasım 2021)

Fotoğraflar: www.Berlin-Ses.com

Mina Tiyatro Grubu, uzun yıllardır düzenli olarak sürdürdüğü birbirinden farklı tiyatro sahnelemeleri nedeniyle “Deutsche Heilpeadagogische Gesellschaft e.V.” (Alman Tedavi Eğitimcileri Topluluğu) tarafından ödüle layık görüldü.

DHG Yönetim Kurulu’ndan Prof. Monika Seifert, Prof. Dr. Vera Munde ve Heinz Becker ödülü tiyatro grubu adına, grubun sanat yönetmeni, pedagog Hülya Karcı’ya verdiler.

Hürriyet Gazetesi haberine buradan ulaşabilirsiniz.

Auszeichnung für die Mina-Theatergruppe (November 2021)

Fotos: www.Berlin-Ses.com

Die Mina-Theatergruppe wurde für ihre unterschiedlichen Theaterinszenierungen, die sie seit vielen Jahren regelmäßig durchführt, von der „Deutschen Heilpädagogischen Gesellschaft e.V.“ (Deutscher Verband der Heilpädagogen) ausgezeichnet.

Der DHG-Vorstand, Prof. Monika Seifert, Prof. Dr. Vera Munde und Heinz Becker, überreichte den Preis stellvertretend für die Theatergruppe an Hülya Karci, die künstlerische Leiterin der Gruppe.


Prömiyer / Premiere: 2019

MUCİZEVİ BAL / DER WUNDERHONIG

Mina Theatergruppe - MUCİZEVİ BAL / DER WUNDERHONIG

Perküsyon grubu eşliğinde gölge tiyatrosu / ein Schattentheaterstück, begleitet von einer Percussion-Band

Metin/Text: Grubun katılımcıları ve Hülya Karcı / die Gruppenmitgliederinnen und Hülya Karci
Reji/Regie: Hülya Karcı
Tasvirler/Bilder: Nejla Yoloğlu, Abdurrahman Gügercin, Valerie Kopylova
Perküsyon grubu yönetimi/Leiter der Percussion-Band: Onur Kırmaz

Oyun üzerine: Mucizevi Bal, bir masalcı teyzenin ağzından anlatılan gölge tiyatrosu tekniğiyle hem tasvirlerin hem de canlı oyuncuların gölgeleriyle sahnede canlandırılan bir oyun. Oyunun efekt ve müzikleri oyuncu gençlerden oluşturulmuş bir perküsyon grubu tarafından seslendirilmekte. Ayrıca canlı santur eşliğinde şarkılarla bir müzik tiyatrosu tarzı da içermektedir.

Oyunda kullanılan masal dili, gölge tasvirler, ışıkla büyüyen küçülen, belirginleşip dağılan görüntüler ve efektlerin sahnede canlı olarak yapılması hem oyuncuları hem de izleyicileri büyüleyici bir atmosfere sokmaktadır. Bu masalın kahramanları bilindik masalların aksine biri tekerlekli sandalyede oturan iki kız kardeştir. Uzun süredir cadı tarafından tutsak edilmiş erkekleri kurtarma cesareti gösterip maceradan maceraya atılırlar. Üstelik cadı da onlarla işbirliği yapar.

Über das Stück: Das Stück „Der Wunderhonig“ ist ein Schattentheaterstück, das von einer Erzählerin vorgetragen wird. Die Handlungen werden von Schauspielerinnen und Schauspielern und durch Bilder mittels der Schattentheatertechnik dargestellt. Unsere Percussion-Band aus jungen Teilnehmern macht die Effekte und Begleitmusik dazu. Dazu gibt es auch unterstützende Lieder von drei Sängerinnen und einem Santur-Spieler.

Die im Stück verwendete Märchensprache, die Schattenbilder und die durch Lichteinstellungen veränderten Bildimpressionen auf der Bühne versetzen sowohl die Schauspieler als auch das Publikum in eine faszinierende Atmosphäre. Im Gegensatz zu vielen anderen Märchen sind die Protagonisten zwei Heldinnen, zwei Schwestern. Und eine von Ihnen ist im Rollstuhl. Sie alleine haben schließlich den Mut, die Männer zu retten, die lange Zeit von einer Hexe gefangen gehalten werden. Und nun geraten sie von einem Abenteuer ins andere, bis sie auch die Hexe für sich gewinnen können.


Prömiyer/Premiere: 2019

HAYAT BAYRAM OLSA! / WENN DAS LEBEN EIN FEST WÄRE!

Episodlar halinde bir belgesel performans/episodische Dokumentar-Performance

Yazan ve yöneten/Text und Regie: Hülya Karcı
Dekor-Kostüm/Bühnenbild und Kostüme: Nejla Yoloğlu, Hatice Deniz
Teknik/technische Leitung: Eylem Eroğlu

Oyun üzerine: Biyografik ögeler taşıyan “Hayat Bayram Olsa!” tiyatro perfomansı müzik ve dans ağırlıklı. Tanışma, yaşam, yetenek ve aşk episodlarından oluşmakta. Anneler ve çocukları engellerle yaşamayı öğrenmenin sancılarını ve yaşama katkı koyabilmenin çeşitli örneklerini bize yaratıcı bir süreç içinde sahnede gösteriyorlar.


Über das Stück: Die Theater-Performance “Wenn das Leben ein Fest wäre!“ beinhaltet Tanz und Musik und basiert auf biografische Elemente. Die einzelnen Episoden haben als Thema Kennenlernen, Leben, Liebe und Fähigkeiten. Mütter und ihre Kinder zeigen uns auf der Bühne in kreativer Weise, was für Wehen es bereitet, zu lernen, mit Behinderungen zu leben, und verschiedene Beispiele, wie man zu diesem Leben einen Beitrag leisten kann.


Prömiyer / Premiere: 2018

AĞLAYAN NAR İLE GÜLEN AYVA / DER WEINENDE GRANATAPFEL UND DIE LACHENDE QUITE

Yazan/Autor: Nazım Hikmet
Reji/Regie: Hülya Karcı
Dekor-Kostüm/Bühnenbild und Kostüme: Nejla Yoloğlu, Hatice Deniz

Canlı müzik eşliğinde / mit Live-Musik

Oyun üzerine: Hep bir oğlu olmasını arzu eden padişahın son çocuğu da kız doğar. Kızını padişah babanın ölüm cezasından kurtarmak için sultan anne yalan söyler ve kız çocuğu bir oğlan sulatn olarak yetiştirilmeye başlar.

Über das Stück: Das letzte Kind des Sultans, der immer einen Sohn haben will, ist wieder ein Mädchen. Um ihre jüngste Tochter vor der Todesstrafe des Sultans zu retten, lügt die Sultan-Mutter und zieht das Mädchen als Jungen groß.


Prömiyer / Premiere: 2017

HAGENUNU / Der Indianerjunge Hagenunu

Yazan/Autorin: Merve Güldoğdu
Yöneten/Regie: Hülya Karcı
Dekor-Kostüm/Bühnenbild und Kostüme: Nejla Yoloğlu, Hatice Deniz

Maske ve ritim eşliğinde kısa oyun/mit Masken und rhythmischer Begleitung

Oyun üzerine: Yolunu kaybeden kızılderili genç Hagenunu’nun ormanda başına gelen maceralari

Über das Stück: Die Abenteuer des Indianerjungen Hagenunu, der sich im Wald verirrt hat.


Prömiyer / Premiere: 2015

AYOĞLAN / MONDJUNGE

Bir Bulgar masalından oyunlaştıran ve sahneleyen/ Adaptation von einem bulgarischen Märchen: Hülya Karcı
Dekor/Bühnenbild: Deniz Keskin
Kostüm/Kostüme: Nejla Yoloğlu, Hatice Deniz
Beste/Komposition: Mercan Kentel

Canlı müzik eşliğinde / mit Live-Musik

Oyun üzerine: Gökyüzünde yaşayan AYOĞLAN, yalnız yaşayan bir kadının dualarını işitip onu mutlu etmek için Bilge Nine‘nin izniyle yeryüzüne gönderilir.  Kadın bir oğula sahip olmaktan tabii ki çok mutlu olur. Lakin AYOĞLAN’ın bir özelliği vardır. Diğer insnalarda olmayan kanatlara sahiptir. Kadının komşuları da kanatlı bir oğlanı pek tuhaf bulurlar. Bunun üzerine AYOĞLAN’ın kanatları ile geceleri uçup ayın doğmasına yardımcı olduğundan habersiz olan kadın AYOĞLAN’ın kanatlarını yoketmeye girişir.

Über das Stück: MONDJUNGE, der im Himmel lebt, hört die Gebete einer Frau, die ganz alleine lebt. Dann schickt Bilge Nine, die weise Großmutter, ihn zur Erde, damit die einsame Frau einen Sohn hat. Darüber ist die Frau natürlich überglücklich. Aber MONDJUNGE hat ein seltsames Merkmal. Er hat Flügel, die andere Menschen nicht haben. Auch die Nachbarn der Frau finden einen Jungen mit Flügeln sehr seltsam. Doch sie weiß nicht, dass MONDJUNGE, wenn es Abend wird, mit seinen Flügeln zum Mond fliegt und ihm hilft, am Nachthimmel aufzugehen und zu leuchten.


MİNA Anneler Tiyatro Grubu  

Ayrıca 2017’den beri sadece annelerden oluşan, engelli bireylerin toplumsal yaşam içinde yaşadıkları dışlanmışlıkları ele almak, farkındalık yaratmak üzere oluşturduğumuz bir tiyatro grubumuz da var. Augusto Boal’in „Ezilenlerin Tiyatrosu“ tekniklerinden forum tiyatrosu ve görünmez tiyatro metodlarıyla çalışmalarını sürdürmekte.

Oyunlar:
Bulantı – 2017 (görünmez tiyatro)
Koş Seher, Koş – 2019 (forum tiyatrosu)

MİNA-Muttertheatergruppe

Die Mina-Muttertheatergruppe besteht seit 2017. Ziel dieser Gruppe ist es, das Problem/Thema, der Ausgrenzung von Menschen mit Behinderungen im sozialen Leben anzugehen und die öffentliche Wahrnehmung dafür zu schärfen. Wir wenden generell die Methode des „Theaters der Unterdrückten“ von Augusto Boal an. Dabei benutzen wir  speziell die Konzepte des „Forumtheaters“ und des „Unsichtbaren Theaters“.

Stücke:
Der Ekel – 2017 (Unsichtbares Theater)
Renn, Seher, Renn! – 2019 (Forumtheater)